morihei ueshiba Morihei Ueshiba (O-sensei), cel care a fost parintele Aikido-ului, s-a nascut la 14 decembrie 1883 intr-o familie de tarani fermieri in Japonia, in localitatea Tanabe, pe teritoriul prefecturii Wakayama. Morihei este al patrulea nascut al familiei Ueshiba si singurul baiat dintre cei 5 copii.
De la tatal sau Yoroku, Morihei a mostenit dorinta de a deveni samurai si un interes deosebit pentru activitatile domeniului public, iar de la mama sa Yuki a mostenit o mare atractie pentru religie, poezie si arta.


El era fascinat de ritualuri budiste si ii placea sa asculte legende despre faptele de arme ale strabunicului sau Kichiemon care era considerat unul din cei mai mari samurai ai timpului.


Incetul cu incetul, Morihei se antreneaza si devine din ce in ce mai puternic, dar nu intelege necesitatea dezvoltarii fortei sale decat cand tatal sau cade victima unei agresiuni.

Ueshiba este cunoscut ca un mare practicant de arte martiale. Se cunoaste faptul ca a studiat cateva arte martiale in tinerete, dar antrenamentele nu erau considerabile in majoritate, datorita serviciului militar in acei ani.
Sursele arata ca Ueshiba s-a antrenat in Tenjin Shin'yo-ryu jujutsu sub conducerea lui Tozawa Tokusaburo pentru o scurta perioada de timp in 1901 in Tokyo; Goto-ha Yagyu Shingan-ryu condus de Nakai Masakatsu din 1903 pana in 1908 in Sakai, si Judo sub Kiyoichi Takagi in 1911 in Tanabe
Abia dupa ce s-a mutat in nordica insula Hokkaido in 1912, impreuna cu sotia sa, antrenamentele sau in artele martiale au capatat o profunzime mai mare. Aici a inceput studiul in Daito-ryu aiki-jujutsu sub indrumarea lui Takeda Sokaku.
El caracteriza inceputurile antrenamentelor in artele martiale ca:

"La varsta de 14-15 ani am pornit cu Tenjin Shin'yo-ryu Jujutsu al lui Tokusaburo Tozawa Sensei, apoi Kito-ryu, Yagyu-ryu, Aioi-ryu, Shinkage-ryu, toata fiind forme de Jujutsu. Oricum, mi-am imaginat ca trebuie sa existe o forma adevarata de budo undeva. Astfel, am incercat Hozoin-ryu sojitsu si Kendo, dar toate aceste arte sunt preocupate cu forma de lupta unu-la-unu si nu m-au satisfacut. Astfel, am plecat in multe locuri cautand adevaratul budo. 
La 30 de ani, m-am stabilit in Hokkaido. Printr-o intamplare, cazat la hanul Hisada in Engaru, provincia Kitami, am intalnit un oarecare Sokaku Takeda Sensei din clanul Aizu, care preda Daito-ryu jujutsu. In timpul a 30 de zile, cat am invatat de la el, am simtit totul ca o inspiratie. Mai tarziu am invitat acest maestru la casa mea, si impreuna cu alti 15-16 practicanti am devenit student in cautarea esentei budo-ului.

Ai descoperit Aikido in timp ce invatai Daito-ryu cu Sokaku Takeda?
Nu. Ar fii mai adecvat sa spun ca Takeda Sensei mi-a deschis ochii spre budo." 

Morihei Ueshiba

Fondatorul Aikido a fost influentat filozofico-religios de religia Omoto, in special de maestrul Onisaburo Deguchi. Implicarea lui in aceatsa religie a inceput in 1919. 
In timp, s-a departat de cei 2 maestrii si s-a stabilit in 1931 in dojo-ul Kobukan. Acest dojo a fost centrul activitatilor sale in urmatorii 11 ani, unde a fost foarte activ ca instructor de Daito-ryu Aikijujutsu. Treptat a inceput sa-si numeasca arta Aiki Budo.
Imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, Ueshiba a ramas la Iwama, unde s-a devotat antrenamentului intensiv, meditatiei si activitatilor agricole. A afirmat mai tarziu ca in acest loc a perfectionat Aikido-ul modern.


Ultimii ani de viata i-a petrecut in Tokyo, timp in care sanatatea lui s-a agravat treptat. Fara a fi impedicat de acest lucru, a continuat antrenamentele pana in anul 1969. In aprile 1969, maestrul Ueshiba, in urma problemelor de sanatate, s-a stins din viata.

Ueshiba a antrenat si invatat mii de practicanti in timpul careierei de instructor, care s-a intins pe o perioada mai mare de 50 de ani, si este recunoscut pentru modul etic si umanist asupra artelor martiale, mod care promoveaza conceptul non-conflicutlui mai degraba decat invingerea adevrsarului.

Stanley Pranin - Enciclopedia de Aikido

Surse:



Previous entry

Similar entries

  • No similar entries.
Live from the Morning Show - Part 3 of 3
Follow AikidoCraiova on Twitter